KETO - gir energi og brenner fett!

HVA ER KETO KOST?

Keto kost er et kosthold med begrenset innhold av stivelsesholdige karbohydrater. Det har moderate mengder protein og en stor andel fett, herunder mettede, enumettede og flerumette fettsyrer. Det legges stor vekt på å spise riktig fett, og ren, helst økologisk mat. Grønnsaker, nøtter, frø erstatter potet og brød, for å si det litt enkelt. Fet fisk og kvalitetskjøtt er vanlige protein/fettkilder, sammen med noen vegetabilske oljer. 

Et KETO kosthold er typisk 70 energiprosent fett, 20 energiprosent protein og 10 energiprosent karbohydrater. Det er smaksrikt og lett å tilberede. 

Poenget med et slikt kosthold, er å oppnå ketose. 

HVA ER KETOSE

Ketose er en naturlig fettforbrennende tilstand i kroppen, som oppstår når cellene ikke får tilført blodsukker. Dette er en helt naturlig mekanisme, og faktisk er det slik at hjernen fungerer 75 % bedre på ketoner enn på glukose. Kroppen bruker normalt både fett, karbohydrater og protein som energikilder. Ved å kutte ned på karbohydrater og protein, omdanner leveren fett til energigivende ketoner, som gjør at du får energi og som er apetitthemmende. Disse keton legemene bruker kroppen altså som energi istedenfor glukose.

Spesielt mennesker som har liten toleranse for karbohydrater, og er plaget med energisvingninger og overflødig fett på kroppen, kan merke stor forskjell på omlegging av kostholdet til et ketogent kosthold. Ketose mekanismen utnyttes innen medisin til behandling av ulike sykdommer, men også av overvektige og innen treningsmiljøet, til å bli en "fettforbrenningsmaskin". Keto dietter er kjent for å gi gode vilkår for muskeltilvekst, og er derfor foretrukket i mange treningsmiljø.

MINIMAL FETTLAGRING PÅ KETO

Dersom du bruker mer energi enn du gir kroppen, vil kroppen hente energi fra dine glykogen- og fett- lagre, (men også fra proteiner (muskler) i kroppen). Dine fettlagre er godt tilgjengelig hele døgnet, når du har et så stabilt blodsukker, som når du kommer i ketose. Ved et vanlig kosthold med stort inntak av karbohydrater, vil du i mye større grad være utsatt for blodsukkersvingninger, og dermed også for fettLAGRING pga det fettlagrende hormonet insulin. Er du utsatt for dette, har du mange timer i døgnet som brukes til SUKKERforbrenning istedenfor FETTforbrenning.

På et ketogent kosthold har du minimalt med muskeltap ved energiunderskudd. 

HVORDAN OPPNÅ KETOSE? 

Det er flere måter å oppnå denne tilstanden på, og den beste er å gjøre en kontrollert tilnærming ved mosjon/lett trening, spise ganske lite karbohydrater, utøve faste fra kl 19:00 til 07:00, spise lite/moderat med protein og ha et høyt inntak av sunt fett. (Nøtter, oljer, smør fra gressbeitende kyr etc). 

HVORDAN GJØRE DET RIKTIG

Et slikt kosthold kan gi mye energi hvis det gjøres riktig og lite energi og manglende resultater, hvis det gjøres feil. Et ketogent kosthold vil ta deg VARIG ned i vekt hvis du spiser det rette fettet og sørger for å ha vitamin og mineralbalansen i orden. Derfor har det blitt utviklet spesielle produkter som gjør det lettere å gjennomføre i praksis. Mange av oss har ikke evner eller tid til å sette sammen fornuftige fett/olje-blandinger, ei heller nok tid til å sette sammen alle måltider med alle de ulike grønnsakene, urtene og algene som hjelper kroppen i sin balanse.

DE TO FØRSTE UKENE

Når kroppen skal tilvenne seg et høyere forbruk av fett, trenger den andre enzymer. Det kan ta tid å få opp produksjonen av disse. 

I tillegg er "abstinensene" av sukkerreduksjonen ganske ubehagelig for enkelte mennesker. Da må du ta kontakt med din veileder, som vil ha råd for dette. 

HJELPEMIDLER

Himalayasalt, mellomlange fettsyrer,  fettkaffe (ketokaffe), omega 3/6,  keto proteinshake, aminosyrer og kollagen og tilskudd av mineraler. 

Himalayasalt:

Det skilles ut mer salt på et slikt kosthold, derfor saltes maten. Himalayasalt har mineraler, som er bra for oss, og er mye sunnere enn raffinert "magert" salt. Dette saltet finner du på vanlig butikk. 

Mellomlange fettsyrer:

Dette er mettet fett, som ikke kan lagres i kroppen. Dette fettet vil brukes umiddelbart i kroppen, og kan gi deg et skikkelig boost. Mellomlange fettsyrer finner du i kokosfett og smør. Lag din egen blanding, eller kontakt en veileder for å få informasjon om et ferdiglaget produkt, kalt "keto creamer". 

Fettkaffe: 

Fettkaffe (inneholder mellomlange fettsyrer, omega 3, salter, kollagen og aminosyrer)

For å få energi og nok brensel til hjernen og kroppen, og for å redusere sultfølelse, er det populært med fettkaffe, hvor man tilfører de mellomlange fettsyrene, som ikke kan lagres i kroppen, men omdannes til energi direkte.

Spesielt er det populært å ta fettkaffe for å forlenge fasten (19:00-07:00), som er en skikkelig effektiv teknikk for vekten og for god helse.

Omega 3- fettsyrer fra smør, hvor kyrne har beitet gress, er også en ingrediens i denne kaffen. Omega 3 vet vi er viktig for mye, og også for kroppens evne til å produsere bikarbonat, som holder deg basisk. Vi vil være basisk, siden det bla gir bedre forbrenning. 

Kaffen brukes som et "måltid", og mange putter også hjemmelaget kraft oppi, som er en utmerket kilde til salter, kollagen og aminosyrer, som kommer fra beinmargen/kraftbeina du koker. Da har du en perfekt fettkaffe. 

En slik kaffe kan du lage selv, eller kjøpe fra din veileder. 

Keto Proteinshake: 

Ikke alle vil ta Shake, og det er faktisk ikke nødvendig heller. Du klarer godt å holde et ketogent kosthold på mat fra butikken. Shakes er derimot brukt for å få energi før trening, og som det første måltidet etter trening. En ketoshake er annerledes enn vanlige ernæringsshaker i sin sammensetning av makronæringsstoffer. 

VÅRE BESTE RÅD FOR DEG SOM VIL STARTE

1)KUTT stivelsesholdig KARBO - spis masse grønne blader (evt kosttilskudd i tillegg). Velg grønne grønnsaker som base og spe på med farger. Unngå frukt inntil du er på ønsket vekt. Vent iallfall 1 mnd.med frukt. Deretter kan du ta frukt 1 gang per uke. 

Mineralene i grønnsakene du spiser, gir deg elektrolytter, som igjen er viktig for at du skal føle energi. Noen velger å ta tilskudd av mineraler eller "grønnsaker på boks", typiske "greens". Kjenner du at du blir sliten, kan det være dette du mangler. Et alternativ kan være å ta litt Himalayasalt i vannet, eller drikke kraftsuppe. Din veileder vil kunne selge deg "Greens".

2)MODERAT MENGDE PROTEIN

Ikke spis mer enn 1 kg protein pr kg kroppsvekt. Da kan du merke det på blodsukkeret, og dette kan hindre fettforbrenning og føre til at proteinet lagres som glykogen, og deretter fett.  Trener du hardt, kan du øke protein, men husk å balansere med fett. Det er viktig at alle måltid er balansert slik: (70% fett/20% protein/10% karbohydrater).

3)SPIS MYE FETT OG LITE KALORIER

Fett vil holde ditt blodsukker veldig stabilt og fett omdannes til energigivende ketoner. Et underskudd i kalorier vil føre til fettreduksjon. De fleste som legger om til et slik kosthold, reduserer kaloriene med hele 1000 kalorier PR dag.  På 7 dager vil dette kunne bety ett kg fettreduksjon eller mer, siden det er Ca 7000 kalorier i ett kg fett. 

Mettet fett:

Mellomlange fettsyrer er mettede fettsyrer som ikke vil kunne lagres i kroppen. Disse forbrukes til energi med det samme. Bruk derfor kokosfett til evt steiking, og bruk gjerne smør fra gressbeitende kyr, som saus.  Vær forsiktig med ost. Kalorier fra dette fettet blir metobolisert på en annen måte, og gjør at kalorier stiger raskt. Vær forsiktig. 

En veileder kan selge deg "creamer", om du vil ha en enkel løsning til "on the go", eller til å putte opp i en proteinshake, slik at forholdet mellom proteiner og fett balanseres. 

4) OKSYGENER KROPPEN

Pust ut gass og inn oksygen - dvs. tren aerobt, som feks fettforbrenningstrening med små intervaller. Når fettet brytes ned, forsvinner store deler av fettet fra kroppen i form av gass, siden fett er bygd opp av karbon og glyserol. Drikk også vann med oksygen i - ikke sure drikker med kullsyre. Det fins mange måter å øke oksygennivået på. Oksygen trengs i forbrenningen. Uten luft slukkes jo ilden. Fettforbrenningstrening er altså viktig, siden det gir oksygen til kroppen. 

6) FÅ I DEG NOK OMEGA 3 

Et balansert ph miljø gir en kroppsfunksjon som er nødvendig for at kroppen skal avgifte. Når vi har overflødige syrer i kroppen, tvinges altså kroppen til å hente mineraler som kalsium, natrium, kalium og magnesium for å nøytralisere syren. Omega 3 hjelper kroppen å lage bikarbonat, som danner base i kroppen. 

Omega 3 og 6 er essensielle fettsyrer, og de beste fettsyrene kommer fra alger, krill, feit fisk, gressbeitende dyr. 

En veileder kan selge deg omega 3 i "keto creamer" og i "keto coffee". 

7) DETOX

Å detoxe før og underveis i din prosess er virkelg å anbefale. Når kroppen har / får avfallstoffer den ikke klarer å skille ut, innkapsles de i fett, (knudrer i underhudsfettet) slik at de ikke skal gjøre skade for deg. Derfor er det mange som spiser alger som spirulina og chlorella og annen "supermat" for å skille disse ut av kroppen. Fettet blir da mer tilgjengelig siden kroppen ikke trenger det for beskyttelse. Når fettet innkapsler toxiner, vil det ikke slippe de ut i blodbanen. Så har du fett som ikke gir slipp? Da er kanskje dette grunnen. 

Tarmen trenger også å være ren for at systemene våre skal fungere effektivt. En ren tarm fremmer energi, reduserer "brainfog" og væskeansamling/bloating. En tarm er også bedre i form til å ta opp næring, og dette gjør at du blir tilfreds på mindre mat. 

Vi veiledere anbefaler "cleanse" for detox av tarmen og "Greens" for detox av  resten av kroppen. 

8) TREN INTENSIVT

Hard styrketrening holder på muskelmassen og gir deg hormonell påvirkning, som øker fettforbrenningen. 3 intensive økter per uke er anbefalt. 1-2 styrkeøkter a 30 min og 1 høyintensiv kondisjonsøkt a 30 min(intervalltrening).

Husk å balansere hver intensive trening med en rolig økt, som lett jogg eller rask gange. 

9) SETT SAMMEN RIKTIG

 En fordeling av kaloriene ligger typisk på fra 5-10% karbohydrater, 70% fett og bare 20-25 % proteiner. Vanligvis betyr dette ikke mer en 1 g protein pr kroppsvekt. For en dame på 60 kg vil det si 60 gram pr dag, eller rettere sagt feks 3 kyllingfileter pr dag, Du kan spise varierte grønnsaker og innta sunt fett fra avokado, nøtter, smørsauser, oljedressinger med lavt innhold av omega 6, feit fisk, kylling, egg og kjøtt.

En keto Shake kan være til hjelp på reiser, jobb, før trening osv. Den kan også brukes i bakst og feks pannekaker på "reload" dagene. 

En veileder selger deg gjerne en keto Shake. 

Vi ønsker deg lykke til !

Som du ser, trenger du ikke kjøpe noe som helst av oss for å legge om til KETO, men det kan være enklere for deg med litt støtte, veiledning og innkjøp av noen keto-støttende-produkter. 

Vi hjelper gjerne!